середа, 26 березня 2014 р.

Лудоманія - залежність.

Лудоманія (ігрова залежність, ігроманія, гемблінг-залежність) - патологічна схильність до азартних ігор полягає в частих повторних епізодах участі в азартних іграх, які домінують у житті людини і ведуть до зниження соціальних, професійних, матеріальних і сімейних цінностей, така людина не приділяє належної уваги своїм обов'язків у цих сферах.



Реабілітація  ігроманії
Ігроманія:  казино, ігрові апарати, букмекерські кантори, лотереї, карти.
Ігрова залежність – це те саме, що й наркоманія та алкоголізм. Залежність від ігор не знає кордонів. В неї впадають і чоловіки і жінки, і діти, і старі. Залежний не обов'язково безвольний і бездарний чоловік. Досить привести в приклад Ф.Достоєвського. Ні в розумі, ні в волі йому в нього не було обмежень. Велика частина гонорарів у нього йшла на гру. Дуже добре симптоми залежності описані в романі «Гравець». По суті, це опис проблеми зсередини.
Як правило, втягування в ігрову залежність відбувається непомітно, але дуже швидко. І жоден гравець не стане визнавати, що впав у лудоманію від ігор. Ігрова залежність – це те саме, що доза психотропної речовини. При виникненні залежності від ігор спостерігаються ті ж самі симптоми. Це і дратівливість, зміна кола інтересів, дискомфорт, неспокій. У багатьох ігроманів при довгій перерві виникає реальна ломка. Правда, це скоріше психологічна ломка. Подібно наркоманії, ігрова залежність тягне за собою і більш важкі наслідки. Аж до конфлікту із законом.
Спочатку, гравці не «доносять» додому свої фінанси . Потім, з будинку починають пропадати цінні речі, позики в знайомих, кредити у банках. Ви з подивом довідаєтеся, що вони  винні пристойну суму. Причому винні не комусь, а друзям і родичам. В результаті розпадаються сім'ї, відвертаються родичі й друзі. Метою життя такої людини стає тільки гра. Всі розмови тепер тільки про гру. Все інше ігромана вже не цікавить. Весь величезний світ звужується до кола рулетки. В голові лише думки про нові комбінації і ставки.
Людина, залежна від гри живе лише передчуттям чергової зустрічі з «одноруким бандитом». Характерно, що ігромани не можуть  зупинитися ні після програшу, ні після виграшу, і найстрашніший період гри, коли не отримуєш задоволення  від виграшу.  Також, подібно наркоману, раз кинувши, ігроман знову починає грати. Це відбувається при будь-якому зручному випадку. По суті, відбувається руйнація особистості, повна деградація. Людина настільки відривається від дійсності, що навіть перестає стежити за собою.
Щоб позбавитися від цієї хвороби, необхідно комплексне лікування від ігрової залежності. Чи необхідно таке лікування? Так. Причому, ігроман сам часто не визнається в залежності, визнання залежності це 50% перемоги.
 Адже він всього лише «намагається відігратися». Хоча, деякі гравці з часом починають замислюватися про те, як позбавитися від ігрової залежності та вирватись від думок про гру.
Крім того, серед ігроманів, які мають залежність від ігрових автоматів, високий  рівень суїциду. Це породжується почуттям безнадійності, втрати орієнтирів, адже, начебто непогана людина, не наркоман, а друзі відвернулися, сім'я розпалася. Після особливо великого програшу, здається, що світ звалився під ногами. Людина просто не бачить навколишнього, перестає сприймати його.
Не важливо, азартна чи ні по своїй натурі людина. При грі, мозок отримує потужну дозу адреналіну. За своїм впливом ефект близький до оргазму. При цьому все інше, що є в житті хорошого, йде на другий план. Ігроман при цьому не задається питанням, як позбутися від ігрової залежності. Допомогти і направити можуть тільки найближчі люди. Ті самі близькі, яких ігроман так часто обманював.
Не секрет, що мислення, налаштоване лише на одну мету стає винахідливим. Гравець може видати вельми правдоподібну історію, щоб досягти свого. Щоб добути грошей або втекти в ігровий зал. Якщо наркомана можна розпізнати по «скляним очам», то гравця практично неможливо. Зовні, він може бути цілком адекватним, а його доводи переконливі. Він може дуже барвисто описати «важку ситуацію», послатися на кризу.
Як позбутися від ігрової залежності? Як правильно розпочати лікування ігроманії?
Отже, перше, що необхідно для лікування ігрової залежності - усвідомлення цього факту. Прийняття його. Визнати свою слабкість завжди важко. Тим більше важко це зробити чоловікам. Але це необхідно. Визнання власної залежності від ігор важливий момент. Як казали древні - «Раб, зрозумівши, що він раб, вже наполовину вільний». Таке визнання має бути усвідомленим. Немає сенсу в тому, щоб каяття було зроблено лише для вигляду, щоб від гравця відстали. Залежний повинен зрозуміти в яку прірву крокує.
Друге. Лікування ігрової залежності буде успішним лише за допомогою родичів і друзів. При цьому, якщо людина вам дорога, проявіть наполегливість. Чого б вам це не коштувало. Навіть якщо доведеться пройти через образи, скандали і нерозуміння. Ваша позиція має бути непохитною. Хворий повинен усвідомити, що ж він втрачає в житті. Адже навіть не гроші мета нашого існування. Наше життя тепер коротке. Чи варто розмінювати його на таке убозтво?
Ігроман повинен задатися питанням - а для чого він власне живе? Невже бездушний ігровий автомат важливіше щастя дитини? Впавши у залежність від ігор, ви можете упустити виховання дітей. Та й яким прикладом ви станете для них? Важливим моментом тут є вміння прощати. Поясніть, що ті гроші вам не так важливі. Ви їх вже списали з рахунку. Поясніть, що ви простили, минулі пригоди. Гроші приходять і йдуть. Людина важливіше.
Третій фактор. У лікуванні важливо усвідомлення того, що самостійно вилізти з залежності практично неможливо. Ця інформація для близьких, але не для самого гравця. Пацієнт повинен вірити в свої сили. Для лікування ж, в основному, потрібна допомога кваліфікованих фахівців. Адже часто, граючи, людина навіть не помічає, що входить в транс. Програвши все, гравець часто не пам'ятає нічого. Як опинився в залі, скільки грошей у нього було. Для деяких це просто виверт. У інших спрацьовує захисний механізм - стирання з пам'яті поганих спогадів. Для гравця немає ні часу, ні об'єктивної реальності. Людина часто не усвідомлює свою залежність від гри. Переконайте хворого, що його «відігравання» нікому не потрібно. В першу чергу - йому самому.
Далі, необхідно знайти першопричину залежності. Борючись тільки зі наслідком, ви просто тягнете час. Адже якщо позбувшись від ігрової залежності, її місце може зайняти інша, не менш небезпечна залежність. Це і алкоголізм і наркоманія (що, до речі, часто і відбувається). І навіть просто комп'ютерна залежність. Необхідно позбутися залежності взагалі. Можливо, такою причиною є спроба піти від натовпу проблем. Це можуть бути і проблеми на роботі і в сім'ї або в стосунках з друзями. Хтось просто намагається таким чином зняти стрес, забутися. Це не доля слабких. Іноді так чинять досить сильні особистості. Особливо це характерно для чоловіків. Якщо жінці достатньо поплакатися подрузі, то чоловік тримає проблеми у собі. По суті, починається рух по замкнутому колу. З кожним обертом куля проблем тільки наростає. Одна проблема тягне за собою ще цілу купу. Тому, для профілактики виникнення залежності від гри частіше спілкуйтеся з близькими. Дайте їм виговоритися. Навіть якщо близька вам людина не хоче говорити про проблеми – розговоріть її.
У лікуванні ігрової залежності може допомогти реабілітація. Курс лікування в даному випадку повинен бути комплексним. При цьому важливо ізолювати ігромана від звичного оточення. Залежність від ігор може знову проявитися, якщо цього не зробити. Людина повинна заново, новим поглядом подивитися на своє життя. Переглянути свої цінності.
Реабілітація, особливо пов'язана з психічним захворюванням є складною. До кожного пацієнта потрібен індивідуальний підхід. Підкреслюємо ще раз - лікування від ігрової залежності реальне і цьому є живі підтвердження.
Головне, що необхідно пам'ятати - легких грошей не буває. Будь-який великий виграш не затримається надовго. Прикладів тому - дуже багато. Будь-які легкі гроші йдуть також легко. При цьому, залежність від ігрових автоматів повертається з подвоєною силою.
І ще, є хороший старий вислів: «У будинку божевільного не говорять про мотузку». Після реабілітації не нагадуйте і не дорікайте минулим. Не намагайтеся випробувати стійкість психіки гравця. Нехай це навіть «колишній гравець». Хоча колишніх гравців, як і колишніх алкоголіків не буває. Не акцентуйте уваги на ігровому клубі, проходячи повз. Зайвим нагадуванням ви можете спровокувати зрив близької людини.

Лінія довіри: 068 290 99 77

Немає коментарів:

Дописати коментар