середа, 16 січня 2019 р.

Хитра національна лотерея, або Чому кількість гральних закладів росте як на дріжджах

Фінансовий фактор головний аргумент для легалізації азартних ігор. Але не менш важливе соціальне питання. Лудоманія – хвороблива пристрасть до азартних ігор, і чим більше в нас гральних салонів, тим більше хворих на цю недугу людей.

«Ця проблема взагалі не вибирає, хто ти, скільки в тебе грошей, чи маєш ти освіту, великий в тебе дохід чи ні. Ця залежність сьогодні може підкосити будь-якого, успішну здорову повноцінну людину. Просто кожен грає на різні суми. І питання навіть не в тому, скільки ти програєш: сто гривень – чи мільйон. А люди програють від бізнесів, машин, квартир до банального – зарплати, золота, чайників з хати. Питання що людина стає одержимою, стирається межа між реальним життям і грою. Настає період, коли вже не має значення – виграти чи програти. Треба просто грати», – каже засновник і керівник ГО «Стоп Азарт» Роман Семенів.

Такі люди схильні до вчинення не лише дрібних крадіжок, але й вбивства і самогубства. Подолати залежність можна. ГО «Стоп азарт» проводить реабілітацію не лише для лудоманів, а й для членів їхніх родин. Адже дружини, матері часто стають залежними від своїх чоловіків і синів, які мають ігрову залежність: намагаються їх постійно контролювань, виплачують їхні борги, погашають кредити, а залежні маніпулюють цим.

Роман Семенів каже: ігрова залежність зруйнувала не одну родину і зламала не одне життя. Аби поламаних доль було менше, необхідно чітко регламентувати правила роботи грального бізнесу і забезпечити контроль за їх дотриманням. Він пропонує дозволити відкривати гральні заклади лише у містах-мільйонниках і заборонити у житлових будинках. Такі заклади мають мати відкриті вікна, не пускати неповнолітніх та прибрати маніпулятивну рекламу, яка обіцяє «золоті гори».

«Написати, як і на пачці сигарет, що азартні ігри розвивають ігрову залежність, і які наслідки можуть бути: руйнування сім’ї, фінансові втрати, крадіжки, самогубства. Написати правду. Принаймні, була б якась противага, а не гра в одні ворота, мовляв ти лише зайшов – і вже мільйонер», – певний активіст.

Окрім того, важливо, аби в закладах азартних ігор була інформація, де залежний може отримати допомогу. Контакти реабілітаційних центрів та психологів мають бути на видному місці.

Враховуючи, що де-факто Україна вже вступила у передвиборчу кампанію, навряд хтось із політиків буде ініціюватиме розгляд цього соціально чутливого питання. Залишається сподіватися, що до «гральної реформи» із усією серйозністю таки приступлять вже нові парламентарі. А обирати їх варто з урахуванням ставлення до проблеми азартних ігор. Читайте більше тут:
Мар’яна Білозір,
IA ZIK Читайте більше тут:
https://zik.ua/news/2018/11/16/hytra_natsionalna_lotereya_abo_chomu_kilkist_gralnyh_zakladiv_roste_yak_na_1449549


Немає коментарів:

Дописати коментар